• Home/
 • Elements/
 • Premi d'Experiències Educatives Josep Pallach

Elements

Premi d'Experiències Educatives Josep Pallach

El premi, dotat amb 5.000 euros, premia les experiències educatives innovadores relacionades amb valorscom els drets humans, les relacions humanes, la democràcia o l'educació per a la pau, entre altres.

L'Ajuntament de Figueres instaura el Premi d'Experiències Educatives Josep Pallach el 2002, recuperant l'antic i desaparegut Premi d'Experiències Pedagògiques Alt Empordà (1983-1994).

Josep Pallach era un polític i pedagog figuerenc, un home d’ideals profundament democràtics, obligat punt de referència en qüestions socials, que provocava constantment el debat en les seves classes i fora d’elles, conscient que amb això ajudava a reflexionar i a comprometre’s en l’educació i el país.

Un compromís i una coherència que són els principis que van caracteritzar la seva pràctica pedagògica i de qui, sense cap mena de dubte, defensava uns valors pedagògics i socials avançats al seu temps. Precisament, un antic alumne seu, Jaume Sarramona, avui catedràtic de pedagogia de la Universitat Autònoma de Barcelona ha dit “si la qualitat d’un mestre es pot mesurar pel tipus de record que deixa en els seus alumnes, no hi ha dubte de la qualitat del mestre Pallach”.

Josep Pallach va compartir i integrar les dimensions i personalitats política i pedagoga i, de ben segur, actualment seria un defensor de les teories que reclamen la importància de l’educació com a clau per al futur de les societats i de l’educació en sentit ampli, que depassa les parets de les escoles i on, en les ciutats, els agents educadors es multipliquen: el que es coneix amb el nom de de ciutats educadores.

És per aquests motius que els Premis d’experiències educatives Josep Pallach, i tenint en compte d’una banda la dimensió social que els imprimeix el nom del mestre figuerenc i, d’altra banda, la relació que en el moment actual s’ha d’establir amb la filosofia de les ciutats educadores, el jurat ha estat  especialment sensible amb les experiències educatives que treballessin aspectes relacionats amb l’educació en valors com els drets humans, les relacions humanes, la pertinència a la comunitat, els drets i deures de la ciutadania, la democràcia, l’acollida de grup d’immigrants, l’educació per a la pau o, entre d’altres, la promoció de projectes sostenibles amb el medi.

En compliment del conveni establert l'any 2014 entre els Ajuntaments de Figueres, Begur i Palafrugell i la Fundació Josep Pallach per tal de promocionar els Premis Pallach us informem que el termini de presentació consensuat per aquesta convocatòria és del 9 al 31 de gener de 2017.

Fotos de l'entrega de premis de la XII edició (2016)

Imatges

 • Premis 2016
  Premis 2016
 • Premis 2016
  Premis 2016
 • Premis 2016
  Premis 2016
 • Premis 2015
  Premis 2015
 • Premis 2015
  Premis 2015

Vídeos

Newsletter


Subscriu-te al nostre newsletter.