Enguany es commemora el 50è aniversari de la mort de Carles Fages de Climent amb l'objectiu de situar la figura i l'obra del figuerenc en el cànon literari català del segle XX.

Carles Fages de Climent (Figueres, 1902-1968)

Poeta, narrador, dramaturg, articulista i traductor empordanès va ser un home de múltiples interessos que va cultivar des de la poesia fins al teatre. La seva obra, influenciada per Eugeni d’Ors i els noucentistes i emmarcada en la geografia física i humana de l'Empordà, bascula entre les fonts clàssiques i les tradicionals. De ben jove guanya, el 1924, el Premi extraordinari als Jocs Florals de Barcelona, i l’any 1958 obté el premi Ciutat de Barcelona per Primer llibre de sonets.

El Govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar l'any 2017 el 50è aniversari de la mort de Carles Fages de Climent com a commemoració oficial de l'any 2018 amb l'objectiu de situar la figura i l'obra de Carles Fages de Climent en el cànon literari català del segle XX.

Aquesta commemoració es realitza amb la col·laboració de l’Ajuntament de Figueres, l'Ajuntament de Castelló d’Empúries, la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona, la Diputació de Girona, l’editorial brau Edicions, el Sr. Carles Fages Torrents i la Generalitat de Catalunya,

El 14 de març de 2018 va presentar-se l’Any Fages de Climent al Palau Marc del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Aquesta commemoració té com a principal línia estratègica la celebració oficial de l’Any Fages de Climent 2018 a tot el territori català, amb els objectius de divulgar la figura i l’obra literària de Carles Fages de Climent en diferents àmbits, restituir i donar a conèixer l’autor en tota la seva vàlua literària per situar-lo en el cànon literari català del segle XX, prosseguir l’edició de l’obra literària de Carles Fages de Climent encara inèdita que resta per publicar i inventariar, catalogar i digitalitzar l’obra literària de Carles Fages de Climent.

Al llarg de l’Any està prevista la catalogació, digitalització i exposició del fons Carles Fages de Climent i la dinamització de la figura de l’escriptor amb festivals i premis literaris, activitats culturals, jornades, conferències i taules rodones, accions a les biblioteques i clubs de lectura, publicacions, actes acadèmics entre els quals una jornada acadèmica a l’IEC i la versió digital dels itineraris literaris sobre Carles Fages de Climent, exposicions, un catàleg d’espectacles relacionats i rutes i itineraris literaris.

El comissari de l’Any Fages de Climent és Jordi Canet (Castelló d’Empúries, 1976), llicenciat en Filologia per la Universitat de Barcelona (1998), director del Museu d’Història Medieval de Castelló d’Empúries i responsable del Centre d’Estudis Trobadorescos de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries. Des de l’any 2013 és el coordinador tècnic del projecte i de la Comissió Fages de Climent.

Objectius generals

Té com a principal línia estratègica la celebració oficial de l’Any Carles Fages de Climent 2018 a tot el territori català, amb els següents objectius que s’interrelacionen:

  • Divulgar la figura i l’obra literària de Carles Fages de Climent en diferents àmbits.
  • Restituir i donar a conèixer l’autor en tota la seva vàlua literària per situar-lo en el cànon literari català del segle XX.
  • Prosseguir l’edició de l’obra literària de Carles Fages de Climent encara inèdita que resta per publicar.
  • Inventariar, catalogar i digitalitzar l’obra literària de Carles Fages de Climent.

Newsletter


Subscriu-te al nostre newsletter.