Equipaments culturals

Casa Empordà

La Casa Empordà era la nau central de l'antic escorxador municipal i ara és una gran sala d'exposicions.

Edifici bastit en dues fases des de l'any 1904 fins al 1907 per acollir l’escorxador municipal - per suplir l'existent al mateix lloc des de l'any 1846, que aprofitava la conducció d'aigües al veí rentador municipal. Es trobava situat en el seu moment en un dels extrems de la ciutat, en una àrea amb implantació d'altres edificis industrials i de serveis, com la fàbrica de pells adobades Bassols, la fàbrica de gas o la fàbrica de gel.

L’edifici deixà de funcionar com a escorxador a la dècada dels setanta, i la mobilització ciutadana va impedir que fos enderrocat. Fou restaurat i rehabilitat l'any 1988 pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya com a Arxiu Comarcal, segons el projecte de l'arquitecte Jordi Casadevall. De la resta de l’edifici, l’Ajuntament n’adaptà la part més àmplia com a sala d'exposicions municipal, i la part restant, com a mercat del peix, activitat que s’hi mantingué fins a principi de 2005.

Aquest edifici és, actualment, una de les peces patrimonials més importants de la ciutat i una de les úniques que situen el patrimoni arquitectònic figuerenc dins el conjunt del més destacable del modernisme català.

El mes de maig de 2006 es va aprovar el conveni per a la gestió de l'Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà i Municipal de Figueres, amb l'objectiu de convertir tot l'edifici de l'antic escorxador en un equipament cultural que aculli els dos arxius esmentats i que converteixi la nau central de l'edifici en una sala d'exposicions plenament integrada en el funcionament i la gestió dels arxius.

Adreça: Plaça de l'Escorxador, 6

Imatges

Newsletter


Subscriu-te al nostre newsletter.