• Home/
  • Notícies/
  • LLIURAMENT DELS CERTIFICATS DEL PROGRAMA JOVES PER L'OCUPACIÓ

Notícies

LLIURAMENT DELS CERTIFICATS DEL PROGRAMA JOVES PER L'OCUPACIÓ

Notícia 20/10/2015

L’Àrea de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Figueres celebra la finalització de la formació professionalitzadora realitzada per 40 joves en el marc del programa Joves per l’Ocupació fent el lliurament dels certificats de formació al Castell de Sant Ferran.

Aquest programa està subvencionat amb un pressupost de 161.190€ pel Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social i pel Fons Social Europeu (Iniciativa d'ocupació Juvenil).

Característiques del programa
El programa Joves per l'Ocupació promogut per l'Ajuntament de Figueres (inici el 15 de desembre de 2014), combina accions d'orientació, formació, pràctiques no laborals en entorn productiu i experiència professional en empreses del territori, amb l'objectiu de facilitar la inserció laboral dels joves participants (d'entre 16 i 25 anys) i al mateix temps fomentar el seu retorn al sistema educatiu.

Resultats obtinguts: Millora formativa i d'ocupabilitat dels joves
D'entre un total de 162 joves derivats de tota la comarca, dues tutores/orientadores especialitzades i contractades pel nostre ajuntament van seleccionar 40 joves. A la selecció van col·laborar entre d'altres: l'Oficina de Treball de Figueres, el Departament d'Ensenyament (instituts i EAP de la comarca), Consell Comarcal de l'Alt Empordà (Departament de Juventut), Serveis Socials, Carites, Creu Roja, CIRE. etc.

D’aquests joves, 36 d'ells (90%), des del febrer al maig del 2015, han seguit i finalitzat la formació, en relació als sectors de comerç (18 joves) i hostaleria (18 joves) concretament en les especialitats de:

- Ajudant de cambrer amb francès (235h). Formació realitzada per l'Escola d'Hostaleria de l’Alt Empordà.

- Caixer/a amb francès (218h). Formació realitzada pel Centre d’Alta Formació CESI de Figueres.

El Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) ha emès els certificats de formació que es lliuraran en aquest acte.

Col·laboració amb empreses del territori
El programa Joves per l'Ocupació permet que les empreses del territori d'aquests dos sectors laborals (comerç i hostaleria) donin l'oportunitat als joves per a realitzar pràctiques no laborals, prèvia signatura d'un conveni de col·laboració. Així el 42,5% (17 joves) han realitzat pràctiques no laborals en entorn productiu en empreses.

Les tutores destaquen positivament l'actitud i proactivitat dels joves en la recerca de feina, que s'ha materialitzat amb la contractació fins el moment actual del 60% dels participants (24 joves), els quals s’han incorporat al mercat laboral.

El 20% d’ells (8 joves) s’han incorporat al mercat amb un contracte de 6 mesos subvencionat pel Servei d'Ocupació de Catalunya que oferia a les empreses un ajut econòmic equivalent al salari mínim interprofessional (SMI) durant 6 mesos.

El 40% restant (16 joves) han estat contractats amb altres modalitats temporals no subvencionades pel programa. D'aquests, un 17,5% (7 joves) han tingut més d'un contracte, i tot i ser feines temporals han desenvolupat recursos per tornar a tenir presència en el mercat laboral.

L'Ajuntament vol agraïr la col·laboració de les 17 empreses col·laboradores de l'àmbit d'hostaleria i del comerç que han fet possible aconseguir els objectius d'experiència laboral proposats en el programa Joves per l'Ocupació: Hotel Bon Retorn, Crêperie Bretonne, Restaurant Trànsit, Chakra, Restaurant la Figuereta, Restaurant Cap i Pota, Catalunya Amor Meu, Mitges Casals, Granier, Juguettos, Can Carreras (totes elles situades a Figueres), Hotel NavataTorremirona (Navata), Supermercat Sol (La Jonquera), Camping las Dunas i Restaurant del Camping l'Àmfora (Sant Pere Pescador), Restaurant L'Església (Roses), Restaurant La Cantonada (Vilafant).

Obtenció del Graduat d'ESO i retorn al sistema educatiu:

El programa també ha finançat la formació per obtenir el Graduat d'ESO a aquells participants que no l'havien obtingut. Així, dels 19 joves que no el tenien, 10 joves han estat matriculats i 5 continuen estudiant.

Hi ha 9 joves que han retornat al sistema educatiu reglat: un jove cursa PFI de comerç, una jove cursa Batxillerat, cinc joves cursen cicles formatius de grau mig (dos joves Comerç, una jove Cures auxiliars d'infermeria, un jove Farmacia i Parafarmàcia, una jove Estètica personal decorativa), una jove ha aprovat l’Accès a cicle superior i actualment està cursant Cicle Superior de Radiologia i una altra jove està cursant el CAS (curs d'accès a Grau Superior).

En resum, actualment 14 joves (35%) han retornat als estudis reglats, els quals havien abandonat. Es fa una valoració molt positiva dels resultats obtinguts fins el moment (el programa tindrà vigència fins el proper 31 de desembre de 2015).

Les dues tutores del projecte assenyalen com aspectes clau: d'una banda, la tutorització individualitzada durant tot el procés treballant la motivació, la pertinença al grup, la constància, l'esforç i l'acompanyament en la gestió de situacions quotidianes, per tal d’empoderar-los i fer-los protagonistes del seu canvi i creixement personal. D'altra banda, el grau de col·laboració i complicitat de les empreses del territori com a agents cofacilitadors en el repte de millorar i aprofitar el talent dels joves participants i oferir-los una experiència formadora i d’ocupabilitat

Imatges

Vídeos

Newsletter


Subscriu-te al nostre newsletter.